skip to Main Content

 

 

FAÇADE 2017 groot succes

Middelburg – Organisator CBK Zeeland kijkt met voldoening terug op FAÇADE 2017, de internationale kunstmanifestatie in Middelburg die zondag 5 november werd afgesloten. Sinds de opening op 14 juli j.l. vormen vijftien installaties van kunstenaars uit Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een kunstroute door het centrum van Middelburg. Een kunstroute die tevens een goed beeld geeft van Middelburg en haar vele monumenten.

 

Veel bezoekers
In bijna vier maanden tijd bezoeken tienduizenden mensen uit Nederland, Vlaanderen en Duitsland gericht de manifestatie. Daarnaast worden de vele bezoekers en inwoners van Middelburg op onverwachte momenten geconfronteerd met één of meerdere, speciaal voor de manifestatie gemaakte, kunstwerken. Zonder uitzondering is iedereen vol lof over de kunstwerken, de route, de bewegwijzering, de informatie bij de kunstwerken, de informatieve website en de catalogus. Hierbij speelt een grote rol dat de manifestatie gratis te bezoeken is, in de openbare ruimte plaats vindt en als laagdrempelig wordt ervaren. Naast de kunstroute kent de manifestatie ook een uitgebreid randprogramma dat bestaat uit lezingen, een symposium, een fotografieworkshop, een selfieactie, interviews met veertien Middelburgers wat resulteert in de publicatie ‘Middelburgers’, een lesprogramma en 29 rondleidingen voor scholen (bijna 700 leerlingen/studenten van basis-, voorgezet- en hoger onderwijs) en 34 rondleidingen aan zeer uiteenlopende groepen mensen.

Foto’s
Drie van de vijftien kunstwerken zijn in hoge mate het mikpunt van fotografen en mede daardoor veelvuldig te zien op Facebook, Instagram en andere digitale platforms. Het betreft het werk ‘Huis’ van Joep van Lieshout, ‘das Kino’ van Henk Visch en ‘Face Freedom’ van Anne de Vries. ‘Huis’ is daarnaast voor jonge kinderen duidelijk hét speelobject van 2017. ‘Dystopie’ de installatie van de Duitse kunstenares Birgit Brenner met als onderdeel een oude Skoda Octavia is duidelijk van een ander niveau. Niet alleen bezoekers kijken er vreemd van op, ook de politie in Middelburg weet zich er, in het kader van mogelijke terreurdreiging, geen raad mee. Ondanks alle verleende vergunningen beloont ze de installatie met een forse parkeerboete.

Opdracht gemeente Middelburg
FAÇADE 2017 wordt georganiseerd door CBK Zeeland in opdracht van gemeente Middelburg. De gemeente stelt hiervoor een budget beschikbaar waarbij CBK Zeeland als taak heeft dit budget minimaal te verdubbelen. Net zoals in 2012 is dit ook in 2017 weer gelukt door belangrijke bijdragen van o.a. het Mondriaanfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, BankGiro Loterij Fonds, BPD Cultuurfonds en BNG Cultuurfonds. Ook mogen de bijdragen van de Middelburgse ondernemingen De Zeeuwse Verzekeringen, Hotel The Roosevelt en Adriaanse van der Weel Advocaten niet onvermeld blijven. Zonder de startbijdrage van gemeente Middelburg had FAÇADE 2017 nooit kunnen plaatsvinden. CBK Zeeland is dan ook bijzonder gelukkig met deze samenwerking en blij dat de manifestatie een hoogtepunt is in de viering van Middelburg 800.

Waterlicht
Daan Roosegaarde, één van de veertien deelnemers van FAÇADE 2012,  vormt met vier avonden ‘Waterlicht’ een mooie publiekstrekker in het laatste weekend van FAÇADE 2017. Met dit mooie resultaat staat CBK Zeeland dan ook weer in de startblokken voor FAÇADE 2022.

Naar de homepage

Naar de kunstenaarspagina

Back To Top